Hogyan szervezzünk fenntartható rendezvényeket?

A koronavírusnak 2 látványos hatása volt:

 Egyes iparágak, mint például a rendezvényszervezés szinte teljesen leálltak

 Ahogy elcsendesedett és az otthonába húzódott az emberiség, a természetnek volt ideje regenerálódni.

Reméljük, hogy hamarosan véget ér a krízis, és újra lehet rendezvényeket szervezni, de jó lenne, ha a környezet pusztításában nem ugyanoda térnénk vissza, ugye? Azért, hogy minél többet megőrizhessünk a természetből, érdemes elgondolkodni, hogyan tudjuk a jövőben fenntarthatóvá tenni a rendezvényeket (is).

 

Pandora szelencéje

A huszadik század számtalan kihívás elé állítja a rendezvényszervezői szakmát. A globális felmelegedés vagy a világjárvány mind olyan problémák, amelyek mellet nem mehetünk el szótlanul, és amelyekre reflektálva hatékony stratégiát kell kidolgozni. A koronavírus árnyékában a rendezvényszervezői szakma is komoly károkat szenvedett, az ágazatban dolgozóknak át kellett gondolniuk miként lehet ezt a bizonytalan hosszúságú időszakot átvészelni és hogyan lehet egyáltalán újrakezdeni, újratervezni azt a korszakot, amely a vészhelyzet után köszönt ránk.

Az egyik probléma azonban nem árnyékolhatja be a másikat, és nem lehet a kettőt szétválasztani sem. Hiszen az Északi Sark olvadó jégtömbjei alól ismeretlen baktériumok szabadulnak ki. Pandora szelencéje félig nyitva, és mindent meg kell tennünk azért, hogy ez a szelence a lehető leglassabban nyíljon ki. A környezettudatos gondolkodásmód már nem egy távoli nemzedék számára menti meg a bolygót, a probléma itt van a küszöbön, kikerülhetetlenül. Egy tömegrendezvény megszervezésekor ezért nagyon is sok múlik az apró részleteken.

 

Fenntartható rendezvények

Nézzük, mik azok a kisebb és nagyobb dolgok, amikre érdemes odafigyelni a rendezvényszervezés során?

 Aranyszabály, hogy ne használjunk műanyagot. Ne legyen műanyag a dekorációban: lehetőleg azok elemei újrahasznosított alapanyagokból készüljenek és maguk is újrahasznosíthatóak legyenek, ne kerüljenek egyszeri használat után a kukába.

 Ami pedig a szemetet illeti: igyekezzünk biztosítani a hulladék szelektív gyűjtésének lehetőségét.

 Ha a rendezvény része a vendéglátói szolgáltatás, akkor az evőeszközök, a szervírozás, az étkészlet kapcsán se legyen kérdés, hogy a műanyagot hanyagoljuk.

 Szintén jelentős az energiatakarékosság kérdése: az, hogy lehetőleg a világítást is energiatakarékos módszerrel oldjuk meg, ha egy rendezvény éjszakába nyúlóan tart.

 Kiemelten figyeljünk arra is, hogy megfelelő intézkedéssel minimalizáljuk a tiszta víz elhasználását is.

Amikor egy rendezvény megszervezésénél partnert keres, akkor érdemes olyanokkal együttműködni, akikről egyértelmű, hogy szintén a környezettudatos értékrendet tartják szem előtt.

A fenntartható helyszínválasztása is sokat számíthat: olyan helyet érdemes keresni, ami tömegközlekedéssel is megközelíthető, javasoljuk, hogy inkább így jöjjenek az emberek, vagy akár részesítsük valamilyen kedvezményben azt, aki biciklivel érkezik.

 

Milyennek kell lennie a jövő rendezvényeinek?

Fenntartható rendezvényt szervezni nem valami divathullám, hanem egy olyan értékrend, ami magának a rendezvénynek a vonzejét is növelheti. Legyen az egy koncert, céges party, esküvő vagy nyári fesztivál, akár hozzá is lehet kötni egy frappáns és menő szlogent, ami a környezettudatosságot nyerővé teszi. Tegyen meg mindent annak érdekében, hogy élhető maradjon a jövő. A rendezvények tömegeket mozgatnak meg, az üzenet, amelyet egy eseménnyel képvisel, döntő fontosságú lehet. Nagy hatást lehet elérni azzal, ha beáll azok közé, akik a fenntartható rendezvények által akarják megmenteni a világot.