rendezvény

2020 a rendezvényszervezésben: ígéretes kezdet után hatalmas pofon

A szolgáltatóipar minden szereplője kivétel nélkül rekordbevétellel számolt 2020-ban, hiszen az elmúlt évek növekvő tendenciái ezt az előképet vetítették elő. Ehhez képest a koronavírus-járvány miatt a rendezvényszervező cégek mostani stratégiája csakis a túlélés. Míg a 2008-as válság során a megrendelések fokozatosan csökkentek, most minden rendezvényt egyszerre mondtak le, és a törvényi korlátozások a jövőben is megkötik a rendezvényszervezők és a cégek kezét egyaránt. A most kialakult helyzet nehézsége, hogy senki sem tudja megmondani pontosan, hogy meddig fog elhúzódni a járvány és a kormány milyen hatósági intézkedéseket fog bevezetni a koronavírus második hullámának elkerülésének érdekében.

 

Válaszreakció

A kereslet egyik napról a másikra gyakorlatilag megszűnt, és ez nehéz helyzet elé állította a rendezvényszervező cégeket. Az elsődleges prioritás a túlélés lett, amely többek között a költségek drasztikus csökkentésében merül ki. Ez az alkalmazottak elbocsájtását, az éppen futó projektek felfüggesztését és természetesen minden program lemondását takarja. A nagyobb rendezvényszervező cégek helyzetét az is nehezíti, hogy sokszor a munkát alvállalkozóknak szervezik ki, és a jelen helyzetben az ő kifizetésük is kétséges.

 

Hogyan vészeljük át a járványt?

Járványügyi szempontból a legkézenfekvőbb megoldás az lenne, ha a rendezvényeken résztvevők számát korlátoznák, és az általában, a nagyobb tömegeket vonzó eseményeket többnaposra szerveznék át, ezzel a megoldással a tömeg egyenletesen oszlana el. Felmerült az is, hogy a betegek mozgását telefonos applikációkkal lehetne követni, és az ő beléptetésüket megtagadni, hogy ne fertőzhessék meg a többi résztvevőt. 

Szóba került olyan opció is, hogy a különböző, nagy létszámú rendezvényeken csak olyanok vehetnének részt, akik rendelkeznek negatív koronavírus teszttel. Ez ma még elég elképzelhetetlennek tűnik, tekintettel arra, hogy a megbízható tesztek meglehetősen költségesek. Még nem ismeretes az sem, hogy a betegségből gyógyultak védettek-e a felülfertőződéssel szemben.

Meglehetősen utópisztikusan hat az a javaslat, amely a rendezvények online platformra való áttelepülését szorgalmazza, de sok esetben érdemes elgondolkodni rajta. Ebben az esetben mindenki a saját otthonában, vagy olyan helyen lenne, ahol csak a megfelelő számú ember tartózkodhat. Ezekben az esetekben a rendezvényszervező cégek feladata a különböző helyszínek illetve a technikai felszereltség biztosítása, és az étel házhozszállítása lehetne.

 

Mi vár ránk a járvány után?

A válságkezelés minden országban más-más formában és méretekben öltött testet. Bár itthon a szabályok lehetővé teszik a maximum 200 fős esküvőket is, és ezt várhatóan más rendezvényekre is kiterjesztik majd, ugyanakkor a szabályok felelőtlen lazítása a megbetegedések második hullámát szabadíthatja újra a kontinensre. A járvány újbóli felerősödése már biztosan el fogja lehetetleníteni a rendezvények megtartását és ezzel egyidejűleg a csőd szélére fogja sodorni a rendezvényszervező cégeket. A jelen helyzetben folyamatosan keressük az új, biztonságos, alternatív lehetőségeket, és figyelemmel követjük a híreket, hogy a lehető leggyorsabban reagálhassunk a változásokra – ez a legtöbb, amit most tehetünk.